Η Περιοδοντολογία είναι μια ειδικότητα της Οδοντιατρικής που ασχολείται με τις ασθένειες του περιοδοντίου και στόχος της είναι η διατήρηση της υγείας των περιοδοντικών ιστών σε προληπτικό και θεραπευτικό επίπεδο.

Περιοδοντικοί ιστοί είναι τα ούλα, το οστούν που περιβάλλει τα δόντια, η οστεϊνη του δοντιού και το περιρίζιο.

Η περιοδοντική νόσος αρχίζει να εμφανίζεται με ουλίτιδα που είναι η επιφανειακή φλεγμονή των ούλων. Αν δεν γίνει σωστή θεραπεία της ουλίτιδας αυτή εξελίσσεται σε περιοδοντίδα κατά την οποία η φλεγμονή εισχωρεί πιο βαθιά στα ούλα δημιουργώντας θυλάκους, αποκόλληση των ούλων από το δόντι και σταδιακή καταστροφή του οστού που περιβάλλει το δόντι.

Τα συμπτώματα της περιοδοντικής νόσου είναι :

αιμορραγία των ούλων
αποκολλημένα ούλα
κόκκινα ούλα
κακοσμία του στόματος
μετακινήσεις δοντιών
κινητικότητα δοντιών
πύο στα ούλα
πόνος

Η περιοδοντική νόσος οφείλεται κυρίως στην παρουσία μικροβιακής πλάκας η οποία όμως επιδεινώνεται από κακή διατροφή, κάπνισμα, στρες, εγκυμοσύνη. Μπορεί επίσης να επιδεινωθεί σε ασθένειες όπως σακχαρώδης διαβήτης, λευχαιμία, ανεπάρκεια ανοσοποιητικού συστήματος και στη λήψη φαρμάκων από ασθενείς που έχουν τύχει μεταμοσχεύσεων.

Η θεραπεία της περιοδοντικής νόσου γίνεται ανάλογα με το στάδιο που βρίσκεται η νόσος και μπορεί να περιλαμβάνει απλή συντηρητική αγωγή μέχρι πολύπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις.